Riscurile castilor de copiat
In era tehnologiei avansate, metodele de copiat la examene au evoluat, iar una dintre cele mai raspandite metode in zilele noastre este folosirea castilor de copiat. Desi aceste dispozitive par tentante pentru elevii si studentii care se afla in fata unui examen important, riscurile asociate cu aceasta abordare sunt semnificative si pot avea consecinte pe termen lung. In acest articol, vom detalia riscurile implicate de utilizarea castilor de copiat atat in mediul scolar/universitar cat si in celelalte domenii - jocuri de noroc, interviuri de angajare, afaceri, etc.
Ce riscuri implica utilizarea unei casti de copiat? Aceasta este, fara indoiala, una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primim referitoare la sistemele de copiat iar raspunsul nu este deloc unul simplu. Din lipsa de transparenta, unii vanzatori nu prezinta aceste riscuri si promoveaza aceste casti ca fiind o metoda garantata de reusita la examene, fara a implica niciun risc. Asa cum prezentam avantajele sistemelor comercializate de magazinul nostru, suntem nevoiti sa prezentam si riscurile asociate utilizarii acestor produse, astfel incat clientul sa poata lua o decizie in cunostinta de cauza, punand corect in balanta riscurile si beneficiile.
Plecand de la intrebarile voastre cele mai des intalnite, expunem mai jos riscurile la care te expui utilizand o casca de copiat si cum pot fi reduse acestea:
1. Casca se aude in exterior
Acesta este unul dintre riscurile de care se tem cei mai multi utilizatori ai castilor japoneze insa, in cele mai multe cazuri, este o temere neintemeiata. Unele dispozitive (cutiuta gsm, cheia gsm) au butoane dedicate pentru reglarea volumului, astfel incat poti regla puterea sunetului asa incat sa nu se auda in exterior. Dispozitivele fara butoane de volum sunt reglate din fabrica astfel incat sunetul sa fie suficient de puternic incat sa auzi ce se dicteaza in casca dar sa nu se auda in exterior. Singurele dispozitive la care se poate auzi in exterior sunt dispozitivele create artizanal si cele modificate, la care volumul poate sa nu fie calibrat corespunzator. In general, volumul se poate regla si in functie de distanta intre dispozitivul de copiat si casca - cu cat casca este mai aproape de dispozitiv se va auzi mai tare, cu cat este mai departe se va auzi mai incet.
In cazul castilor cu microvibratii acest risc este total inexistent. Prin modul de functionare al acestor casti este absolut imposibil sa se auda ceva in exterior.
2. Suna RO-ALERT in timpul examenului
Au fost intalnite situatii in care chiar in timpul examenului s-a emis o alerta prin sistemul RO-ALERT iar telefoanele au inceput sa sune in sala de examen, chiar fiind puse pe silentios sau vibratii. Oricine a auzit vreodata o astfel de alerta stie ca este un sunet extrem de puternic, ce nu poate fi trecut cu vederea si ca alerta nu se opreste de la sine. Din acest motiv nu recomandam sistemele de tip stick Bluetooth, ce necesita prezenta fizica a telefonului in sala de examen, la maxim 10 metri de dispozitiv. Pe langa riscurile alertelor mai sus amintite, sistemele Bluetooth pot fi foarte usor detectate, cu o simpla scanare a dispozitivelor cu un telefon. Recomandam sistemele cu cartela sim incorporata, care nu au nevoie de prezenta telefonului mobil in sala. La aceste sisteme de copiat, functia RO-ALERT nu exista, nu poate fi activata, prin urmare chiar si daca se emite alerta dispozitivul nu va suna.
3. Casca se vede in ureche
Desi au dimensiuni reduse si sunt create special pentru a oferi un grad sporit de discretie, microcastile pot fi vazute in ureche la o inspectie atenta. Dimensiunea redusa a castii permite utilizatorului sa o introduca adanc in ureche, astfel incat sa nu fie observata in conditii normale, insa la un control amanuntit, daca cineva se uita cu atentie in ureche, eventual cu o sursa de lumina, casca va putea fi observata. Inainte de utilizare fa cateva teste si asigura-te ca ai retinut cum sa introduci casca astfel incat sa nu fie vazuta din exterior.
Castile cu microvibratii nu pot fi observate nici la un control corporal amanuntit, chiar si daca persoana respectiva se uita in ureche cu lanterna.
4. Casca poate ramane blocata in ureche
Acest aspect este unul dintre cele mai importante riscuri, pentru ca implica sanatatea urechii si poate necesita in cazuri extrem de rare chiar interventia unui medic pentru a extrage casca din ureche. Trebuie precizat de la inceput ca riscul de a ramane blocata in ureche se aplica doar castilor cu microvibratii, nicidecum microcastilor. Castile cu microvibratii, prin natura lor, sunt facute sa intre adanc in ureche, pana pe timpan. Daca urechea nu este bine curatata de ceara sau daca se acumuleaza ceara in mod natural in timpul utilizarii, casca poate ramane lipita acolo si nu mai poate fi extrasa cu magnetul. Microcastile sunt suficient de mari incat sa nu ajunga prea adanc in canalul auditiv, astfel ca se pot extrage cu usurinta. Riscul ca o microcasca sa ramana blocata in ureche este practic nul.
In cazul putin probabil in care casca magnetica a ramas blocata in ureche, nu intra in panica si nu incerca sa introduci obiecte periculoase (foarfeca, surubelnita, cui, etc) pentru a o extrage. Pulverizeaza in canalul auditiv spray de curatare a urechii (ex. Acustivum) si asteapta sa dizolve ceara. Daca este nevoie, repeta procedura. In 99% din cazuri problema se rezolva in acest fel. Daca nu se rezolva, apeleaza la un medic pentru a extrage casca in siguranta.
5. Sistemele de copiat pot fi bruiate
Orice sistem de copiat se bazeaza, indiferent ca foloseste telefonul mobil sau ca are cartela SIM proprie, pe reteaua de telefonie mobila si pe buna functionare a acesteia. In cazul in care in sala de examen semnalul GSM este bruiat cu un dispozitiv de tip jammer, niciun dispozitiv nu va mai functiona, indiferent ca este telefon, sistem de copiat, tracker gps, etc. Niciun dispozitiv GSM nu se va mai putea conecta la retea. In Uniunea Europeana si implicit si in Romania, importul, vanzarea si utilizarea dispozitivelor de bruiaj a retelelor de telefonie mobila constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare, asadar sunt extrem de putin probabile cazurile in care cineva va risca sa faca puscarie doar pentru a folosi un sistem de bruiaj in timpul unui examen, presupunand ca ar face cumva rost de un astfel de aparat.
6. Castile de copiat pot fi detectate
Auzim destul de des de la clientii mai tematori ca stiu ei ca exista “aparate” care detecteaza castile de copiat, fara a putea descrie exact despre ce aparat este vorba. Aceste aparate sunt in mare parte inventii ale celor care au fost prinsi din diverse motive si au motivat apoi ca au fost prinsi cu diverse aparate sofisticate. In realitate, nu exista niciun aparat dedicat pentru detectia castilor de copiat.
Trebuie mentionat insa ca, asa cum spuneam si la punctul anterior, un sistem de copiat se bazeaza pe reteaua de telefonie mobila pentru a functiona. Sistemul este, de fapt, un mic telefon ce emite si receptioneaza unde radio. Aceste unde radio pot fi, intr-adevar, detectate la fel ca orice telefon mobil. Avand in mod inevitabil parti metalice in interior, castile pot fi detectate si cu detectoare de metal de tipul celor din aeroporturi, insa utilizarea acestui tip de detector in practica este foarte putin probabila.
7. Riscuri asociate exclusiv comportamentului persoanei
Acestea sunt, din punctul nostru de vedere, cele mai des intalnite cauze ale nereusitei in utilizarea sistemelor de copiat. Multe persoane, mai emotive din fire, se comporta diferit stiind ca are asupra sa un sistem de copiat, intr-un mod ce da de banuit - priveste mai ciudat, duce in permanenta mana la ureche, transpira, se inroseste, etc. De aici pana la un control amanuntit mai este doar un pas.
8. Implicatii legale
Daca esti depistat utilizand o casca de copiat vei fi pedepsit in functie de gravitatea faptei si de regulamentul aplicabil la locul si momentul respectiv. Pedeapsa poate consta in excluderea din examen, restrictionarea sustinerii examenului respectiv pentru o perioada limitata de timp dar poate merge si pana la exmatriculare, excluderea din sitemul de invatamant, consecinte penale. Nu uita ca a copia la un examen reprezinta frauda, fapta prevazuta in codul penal.
9. Implicatii morale
Utilizarea castilor de copiat poate duce la obtinerea unor rezultate nereprezentative ale nivelului real de insusire a cunostintelor de catre elev sau student. Acest lucru afecteaza in mod negativ calitatea educatiei si capacitatea ta de a aplica in viitor cunostintele dobandite. Folosirea acestor sisteme poate sa conduca la o dezvoltare deficitara a abilitatilor critice, a gandirii si a capacitatii de rezolvare a problemelor. In loc sa invete si sa-si consolideze cunostintele, elevii sau studentii pot deveni dependenti de astfel de dispozitive, afecand abilitatile de rezolvare a provocarilor ulterioare in viata profesionala.
In incheiere, iti reamintim ca utilizarea castilor de copiat la examene poate oferi un avantaj major, dar riscurile asociate cu aceasta practica nu pot fi ignorate. In loc sa cauti o solutie rapida, te incurajam sa abordezi studiul cu seriozitate si sa iti dezvolti abilitatile necesare pentru a iti atinge potentialul intr-un mod etic si legal.