Casca de copiat - ce este si cum se foloseste?
Daca esti la scoala sau la facultate, cu siguranta ai auzit de la colegi sau in camin despre castile de copiat. Dar ce este o casca de copiat? Cum se foloseste? Ce fel de casti exista? Afla toate detaliile din articolul de mai jos.
In primul rand, trebuie sa mentionam ca, intre studenti, termenul de "casca de copiat" a ajuns sa semnifice de fapt intreg sistemul de copiat, format din casca si dispozitivul cu care se foloseste aceasta. Casca in sine este un mic dispozitiv ce se introduce in ureche pentru a auzi in timpul examenului ceea ce ti se dicteaza din exterior. Este asemanatoare cu castile obisnuite, dar are o dimensiune mult mai mica. Spre deosebire de castile bluetooth cu care probabil esti obisnuit deja, la castile de copiat se pune accent pe miniaturizare si mai putin pe calitatea sunetului. Dimensiunea castii este un aspect foarte important, o casca de dimensiune prea mare putand fi observata in ureche.
Exista pe piata mai multe tipuri de casti. Diferentierea se face in functie de marime, culoare si calitatea sunetului. Spuneam mai sus ca dimensiunea castii este foarte importanta. De asemenea, este important sa achizitionezi o casca ce are integral culoarea pielii. Capacul trebuie sa fie vopsit din fabrica, si nu cu oja sau cu spray auto; in caz contrar, vopseaua se va coji dupa cateva utilizari, casca ramanand de culoare neagra. Cel mai mic model de casca existenta pe piata in momentul redactarii acestui articol este modelul DC 2000, fiind cu 30% mai mica decat alte modele existente pe piata si oferind in acelasi timp un raport optim intre calitatea sunetului si dimensiune. Nu recomandam castile cu capacul bateriei din plastic pentru ca, desi sunt ieftine si aparent mai accesibile, capacul necesita o atentie la manevrare pentru a nu fi rupt. In cazul ruperii acelui capac, casca devine inutilizabila.
Un model aparte de casca de copiat sunt castile cu microvibratii. Acestea au dimensiuni foarte mici, astfel incat odata introduse in canalul auditiv al urechii se aseaza direct pe timpan, redand sunetul prin vibratie. Se livreaza impreuna cu un magnet puternic pentru a putea fi extrase. Castile cu microvibratii prezinta doua dezavantaje majore. In primul rand, pentru a functiona acest tip de casca necesita un dispozitiv cu colier in jurul gatului, ce poate fi observat. In al doilea rand, nu putine au fost cazurile cand casca nu a mai putut fi scoasa din ureche, utilizatorul fiind nevoit sa ajunga la spital pentru a ii fi extrasa casca de catre medic. In unele cazuri, auzul a fost afectat partial sau total. Nu recomandam si nu comercializam acest tip de casca.
O confuzie ce apare des in utilizarea castilor de copiat este ca acestea se pot conecta direct la telefon. Acest lucru nu este posibil. Casca trebuie folosita numai impreuna cu un sistem de copiat dedicat, cum ar fi cutiuta GSM sau pixul de copiat. Numai aceste sisteme au integrata tehnologia necesara pentru conectarea la casca. Utilizarea castii este simpla si nu necesita cunostinte tehnice. Odata introdusa bateria, casca este functionala. In functie de sistemul ales, puterea sunetului variaza odata cu distanta fata de casca. Autonomia castii este, de obicei, de aproximativ 5 ore dar poate varia in functie de model si de calitatea bateriei. Pentru a prelungi durata de viata a bateriei este recomandat sa o scoti din casca atunci cand nu folosesti sistemul.